Biblioteczka

Tetraizopalmitynian Askorbylu – efektywna lipofilowa pro – witamina C

Pro – witamina C (INCI: Ascorbyl Tetraisopalmitate) to rozpuszczalny w tłuszczach prekursor witaminy C.

Dzięki swojej budowie jest jedną z najbardziej ustabilizowanych i efektywnych form witamin C występujących na rynku kosmetycznym. Jej struktura pozwala na doskonałą absorbcję przez skórę (dzięki powinowactwie do lipidów), gdzie ulega fizjologicznemu, efektywnemu przekształceniu się do wolnej witaminy C.

Aktywną stroną witaminy C są grupy hydroksylowe w położeniu 2 i 3. Wszystkie grupy hydroksylowe są zablokowane przez resztę izopalmitynową C15H31COO-. Tetraizopalmitynian askorbylu samodzielnie jest nieaktywny. Pochodna ta, zaś ulega w komórkach fizjologicznemu przekształceniu do witaminy C poprzez reakcję enzymatyczną. Analiza HPLC pokazuje skuteczne uwalnianie witaminy C z pochodnej i udowadnia jej działanie jako pro-witaminy C. Dzięki swojej unikatowej formie tetraizopalmitynian askorbulu nie powoduje podrażnień nawet przy stosowaniu wysokich dawek. Cechuje się również niewrażliwością na światło, wyższe temperatury i utlenianie. Wykazuje ona działanie wielokierunkowe:

– stymuluje i chroni syntezę kolagenu,

– aktywuje namnażanie keratynocytów i firbroblastów,

– przeciwdziała utlenianiu się sebum (właściwości przeciwtrądzikowe),

– redukuje wywołane przez promieniowanie UV uszkodzenia komórek (ochrona DNA – anty-stress, ochrona przed powstawaniem rumienia),

– zapobiega peroksydacji lipidów (antyoksydant) i starzeniu się skóry,

– rozjaśniania skórę, inhibacja aktywności wewnątrzkomórkowej tyrozynazy i melanogenezy.

 

 

 

Jej wysoka skuteczność jest udokumentowana licznymi badaniami in vivo i in-vitro oraz danymi toksykologicznymi, z tego powodu w Japonii jest zarejestrowana jako quasi-drug (przy stosowaniu stężenia 3%). Tetraizopalmitynian askorbylu redukuje stres oksydacyjny wywołany przez zewnętrzne warunki środowiska. Rezultaty badań wskazują że pochodna witaminy C tłumi produkcję wewnątrzkomórkowych nadtlenków generowanych przez UVB, nadtlenek wodoru oraz hamuje wywołany przez promieniowanie UVB wzrost melanocytów, IL-α i PGE2 przez keratynocyty1.

Witamina C odgrywa bardzo ważną rolę w utrzymywaniu stanów fizjologicznych w organizmie oraz niesie wiele wspaniały korzyści. W dermatologii i kosmetologii jest szeroko stosowana w leczeniu, pielęgnowaniu wielu problemów skórnych. Niestety jest silnym antyoksydantem, przez co ma ograniczoną stabilność, a stosowana nieodpowiednio lub w niewłaściwej formie może nawet przynieść efekt odwrotny i zwiększyć produkcję wolnych rodników. Dlatego też bardzo ważny jest wybór odpowiedniej formy witaminy C, która zagwarantuje nam potwierdzoną aktywność, efektywność i bezpieczeństwo w stosowaniu. Tetraizopalmitynian askorbylu jest odkryciem posiadającym wszystkie kluczowe i niezbędne właściwości, wyróżniające ją pod tym katem, spośród innych witamin C i pochodnych na rynku.

Wyniki badań:

Artykuł:

1 Yasunobu Ochiai, Journal of Dermatological Science (2006) 44, 37—44,